بی توجهی به این خبر و امثال ان شاید به این دلیل باشد که برای بسیاری از مردم این روزها دیگر بالارفتن سن ازدواج پسر ها عادی شده و این مساله که زنگ خطری جدی برای جامعه است دیگر شنیده نمیشود,اندک کسانی هم که این اژیر را میشنوند یا خود را به نشنیدن میزنند یا هشدار میدهند وکسانی به هشدارهای انها توجه نمیکند.
فاطمه سادات محبی با اشاره به پژوهشی که در زمینه آسیبشناسی ازدواج دانشجویی در مقاطع مختلف بین 206 دانشجو انجام گرفته بود، افزود: بر اساس آمار به دست آمده طی این پژوهش 71 درصد دانشجویان پسر دلیل بیتمایلی به ازدواج را سختیهای اقتصادی عنوان کردند.
وی افزود: همچنین عدم باور پسران به برکت زندگی پس از ازدواج 80 درصد، مهریههای سنگین 58 درصد، توجه به زیبایی و ظواهر 75 درصد، توقعات بالای پسران در انتخاب همسر 74 درصد، ضعف خانواده پسر در یافتن دختر مناسب برای ازدواج 50 درصد، پوشش نامناسب دختران 87 درصد، از جمله آمارهای به دست آمده در این آسیبشناسی در بحث بیتمایلی دانشجویان به ازدواج محسوب میشود.
وی با اشاره به پژوهش انجام شده در زمینه عوامل فرهنگی موثر در تاخیر ازدواج، گفت: از جمله این موارد میتوان به تغییر نگرش جامعه به ملاکهای ازدواج، ناکارآمدی شیوههای سنتی انتخاب همسر، کاهش تعداد خواستگار دختران، تمایل پسران به ازدواج با دخترانی که 7 تا 10 سال از آنها کوچکترند، تاخیر در ازدواج به ویژه در پسران اشاره کرد.
وی در خصوص عوامل اجتماعی تاخیر در بحث ازدواج نیز گفت: افزایش طلاق و تاثیر آن در ترس از ازدواج، پیدا نشدن گزینه مناسب برای دختران، مشکلات خانوادگی از جمله اعتیاد پدر یا موقعیت پایین اجتماعی و والدین بیمار، از جمله عوامل اجتماعی تاخیر در بحث ازدواج به شمار میرود.
وی افزود: بر اساس این پژوهش، 55 درصد پسران معتقدند که دختران نقشهای سنتی همچون مادری یا همسری را قبول ندارند، 81 درصد افراد جامعه و خانوادهها با تاخیر ازدواج پسران مدارا میکنند و اشتغال زنان نیز به عنوان یکی از موانع ازدواج به دلیل استقلال اقتصادی فرد به شمار میرود.
***پسرهای مجرد , دختران مجرد
اگر چه عدم تمایل پسران به ازدواج , به معنای افزایش دختران مجرد هم هست , اما انچه که دراین مطلب مورد توجه قرا رگرفته اینکه چرا پسران حاضر به پذیرش مسوولیت زندگی مشترک نیستند و چرا نهادهای فرهنگی و اجتماعی درقبال این مساله مهم سکوت اختیار کرده و نه تنها برنامه ای ارایه نکرده اند که حتی در برخی موارد حاضر به پذیرش اصل مساله هم نیستند.
نیم نگاهی واقع بینانه به اطراف خودمان, نشان میدهد که در هر خانواده ای حداقل یک یا دو پسر مجرد وجود دارد که حاضر به ازدواج نیستند وجالب اینکه دیگر این روزها خانواده ها نیز دراین خصوص سختگیری نمیکنند وخیلی اصراری بر ازدواج پسرها ندارند و به نظر میرسد که هزینه های سنگین ازدواج باعث شده تا خانواده ها نیز خیلی تمایلی به قدم گذاشتن در این وادی نداشته باشند , مگر اینکه یا اوضاع مادی انها روبراه باشد یا انیکه پسر خانواده به استقلال مالی رسیده باشد.
درهمین راستا , رئیس پژوهشکده سلامت ملی خانواده گفت: ازدواج مقوله پیچیدهای شده به طوری که 60 درصد خانمهای 15 تا 25 ساله و 21 درصد خانمهای 25 تا 35 ساله مجرد هستند یعنی به سمت خانوادههای تک نفره میرویم.
حسین ملکافضلی گفت: در گذشته از رشد جمعیت بالایی برخوردار بودیم که در نتیجه در حال حاضر 60 درصد جمعیت کشور 15 تا 50 ساله هستند که با یک انبوه جمعیت تاخیر ازدواج مواجه هستیم.
دکتر مصطفی تبریزی، متخصص خانواده و جوانان نیز با بیان اینکه در تحلیل وضعیت افراد مجرد در کشور از نقش منفی شبکههای نابهنجار ماهوارهای و سایتهای محرک غافل شده ایم ، گفت : در حال حاضر بسیاری از آسیبهای اجتماعی و محرکهای نابهنجار در پوششی از هنجارهای جامعه مخفی شده است و توجه نکردن به این موضوع، مشکلاتی را برای جامعه بهوجود آورده است.
ارتباط بدون ضابطه با جنس مخالف و تغییر الگویها و ارزشهای جامعه از جمله دلایل اصلی مجرد بودن 16 میلیون زن و مرد در کشور است. این جامعه شناس میافزاید: بسیاری از برنامه ریزان و کارشناسان در تنظیم برنامههایی همانند پیشگیری از آسیبهای خانواده و لایحه حمایت از خانواده به این موضوعات کم توجه هستند و یا به دلایل مختلف از بازگویی این نوع از دلایل خودداری میکنند.
به باور این جامعه شناس و کارشناس خانواده، افراد مجرد در کشور به سه دسته اصلی جوانان دارای شرایط ازدواج، زنان و مردان مطلقه و دختران و پسران سن بالا تقسیم میشوند که برای تمامی این افراد وضعیت اقتصادی و تورم جامعه برای تشکیل زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است که به همین علت نمیتوان به راحتی از نقش اقتصاد جامعه در بهبود وضعیت ازدواج چشم پوشی کرد.
:: بازدید از این مطلب : 360